Deuren Experience College open

Leestijd: ( woorden)

Na een intensieve verbouwing konden de deuren van het nieuwe Experience College deze week volledig open, om de ruim 500 leerlingen te verwelkomen. Zij wandelden verwachtingsvol het ruime, lichte gebouw in, waar in de zomervakantie werkelijk niets onaangeraakt is gebleven.

Het Experience College is een nieuwe vmbo, voortgekomen uit de scholen Melanchthon Mathenesse en Gijsbert Karel van Hogendorp. Het bestaande gebouw aan de Spaanseweg 101 in Rotterdam heeft gedurende de zomermaanden een complete metamorfose ondergaan. De verdere inrichting van het gebouw zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond.Leerlingen kunnen nu gebruik maken van de meest moderne faciliteiten en vele multifunctionele ruimtes. Zo is er bijvoorbeeld het ‘PIE-lab’, het ‘Zorg & Welzijn plein’, het ‘X-Medialab’ en het ‘Experience Centre’.

Onderwijsconcept
Leerlingen kunnen er naar hartelust experimenteren, creëren, onderzoeken en ontdekken. Deze vier ‘paden’ vormen de rode draad binnen het onderwijsconcept. Iedere leerling kiest hierin zijn of haar eigen volgorde. De één start met experimenteren en ontdekken; de ander is meer van het creëren en gaat daarna pas over tot onderzoek.
Elke leerling denkt, doet, kijkt en leert immers anders. Meteen vanaf het begin worden leerlingen aan de hand van praktische opdrachten geprikkeld en uitgedaagd. Zij maken gebruik van moderne apparaten zoals lasercutters en 3D-printers. Verder maken zij zich diverse computerprogramma’s eigen, en houden zich bezig met robots, virtual reality camera’s en de ‘green screen’. De brede kennis en vaardigheden die leerlingen op een voor hen passende en prettige manier opdoen, kunnen zij later in elk beroep toepassen.


‘XL-mentor’

Brugklasleerlingen krijgen wekelijks minstens 12 uur les van een XL-mentor. Iedere klas heeft twee mentoren, die elk de helft van een klas onder zijn of haar hoede heeft. Hiermee borgt de school dat er aan leerlingen maatwerk wordt geleverd in de begeleiding gedurende de gehele schooltijd. De nieuwsgierigheid die de leerlingen van nature hebben, mogen zij de vrije loop laten waardoor zij al doende in een actieve ‘leerstand’ komen.

Onder begeleiding van de XL-mentor komen leerlingen erachter voor welke vakken zij aanleg hebben en welke zij leuk vinden. Daarin gaan zij de verdieping zoeken en zich verder ontwikkelen.

Sterk Techniekonderwijs: óók de buurt profiteert
Dankzij de financiële ondersteuning via Sterk Techniekonderwijs beschikt de school over state-of-the-art faciliteiten om een stevige impuls te geven aan de interesse voor techniek bij jonge mensen. Een belangrijke toevoeging aan de wijk en de stad, waarvan leerlingen én buurtbewoners gebruik kunnen maken. Zo zijn en worden er contacten gelegd met basisscholen in de regio, om hen uit te nodigen vooral van de faciliteiten en kennis gebruik te maken. Andersom zullen docenten bezoeken brengen aan basisscholen, om de wereld van de techniek onder de aandacht te brengen bij basisschool leerkrachten en scholieren.


Profielen

In de onderbouw krijgen leerlingen 8 ‘XL-lessen’ (praktijkvakken) uit de domeinen Media & Business; Technology; Health & Care en Art & Tech. Vanaf leerjaar drie kunnen de leerlingen een keuze maken uit één van de drie profielen: MVI (Media, Vormgeving & ICT); PIE (Produceren, Installeren & Energie) en Z&W (Zorg & Welzijn). Uit de profielen Economie & Ondernemen en Horeca, Bakkerij & Recreatie kunnen leerlingen keuzevakken kiezen.
Op het Experience College worden alle leerwegen binnen het vmbo aangeboden, met of zonder lwoo: basis- en kaderberoeps, gemengde leerweg en tl/mavo.


Media Mavo

Vmbo-tl leerlingen krijgen meteen al vanaf het eerste leerjaar les in Media, Vormgeving & ICT. Zij gaan via de XL-lessen intensief aan de slag met vakken als film, fotografie, design, gamedesign en ICT.

 

 

Zie ook: www.xcollege.nl.